Hur ett torp får ett nytt liv

Vi river gammalt

Det gamla golvet rivs och det nya läggs på plats

29 Nov , 2016, 16.42 annettenyholm

 

Lager på lager i stugköket

Så här ser det ut under laminaten i stugköket. Jordgolv, brädgolv (troligtvis från början av 1900-talelet, linoleum och lite skivor här och där. Det är inte ett helt enkelt jobb att riva alla dessa lager.

Så här ser det ut under laminaten i stugköket. Jordgolv, brädgolv (troligtvis från början av 1900-talet), linoleum och lite skivor här och där. Det är inte ett helt enkelt jobb att riva alla dessa lager.

 

Jordgolv i stugköket

Jordgolvet. Allting är lyckligtvis torrt och stockarna friska. Det skulle vara ett ganska drygt och väldigt dammigt jobb att gräva bort jordgolvet för hand så en sugbil får sköta jobbet.

Jordgolvet. Allting är lyckligtvis torrt och stockarna friska. Det skulle vara ett ganska drygt och väldigt dammigt jobb att gräva bort jordgolvet för hand så en sugbil får sköta den här biten.

 

Små fynd

Denna bit från en dagstidning är daterad 1919.

Denna bit från en dagstidning är daterad 1919.

 

I mellantaket finns också jord och annat som ska sugas bort.

I mellantaket finns också jord och annat som ska sugas bort.

Det gamla brädgolvet

Att riva är kanske inte den roligaste biten. Man kan få lite skrämselhicka emellanåt. Så här såg det gamla brädgolvet ut. Det gick tyvärr inte att återanvända.

Att riva är kanske inte den roligaste biten. Man kan få lite skrämselhicka emellanåt. Så här såg det gamla brädgolvet ut. Det gick tyvärr inte att återanvända.

 

Gamla spånskivor under laminaten

De gamla spånskivorna i övrevåningen rivs bort. De är insatta någongång på 1970-talet och räknas inte mer som hälsosamt byggnadsmaterial.

De gamla spånskivorna i övrevåningen rivs bort. De är insatta någongång på 1970-talet och räknas inte mer som hälsosamt byggnadsmaterial.

 

Det blir nog bra!

Det blir nog bra! I det ena sovrummet och verandan finns trossbotten. I sovrummet är de nya plankorna redan på plats. Att sätta in nya material är betydligt roligare än att riva gamla. Plankorna är ca 19 cm breda och granvirke. Ett litet tips, plankorna kunde köpas till halva priset då de beställdes från Varkaus jämfört med priserna i Borgå. Golvet skall få en vit vax- eller annan yta längre fram. Allt rivande och det nya golvet samt diverse andra uppgifter har tagit en dryg vecka för en heltidsbyggare + hjälpredor.

Det blir nog bra! I det ena sovrummet och verandan finns trossbotten. I sovrummet är de nya plankorna redan på plats. Att sätta in nytt material är betydligt roligare än att riva gammalt. Plankorna är ca 19 cm breda och granvirke. Ett litet tips, plankorna kunde köpas till halva priset då de beställdes från Varkaus jämfört med priserna i Borgå. Golvet skall få en vit vax- eller annan yta längre fram. Allt rivande och det nya golvet samt diverse andra uppgifter har tagit en dryg vecka för en heltidsbyggare + hjälpredor.

Läs också

2 kommentarer

  1. Magnus skriver:

    Varför ta bort kruttorrt ”jordgolv”? Om det fungerat i över 100 år och är i perfekt skick så fungerar det säkert 100 år till. samma sak med mellantak etc, om det är i skick så varför byta?? Tilläggisolering i kanterna med t.ex sågspån eller linisolering, lufttätning med papper och det fungerar fortsättningsvis utmärkt! Under det” gamla brädgolvet” ser allt helt torrt och oskadat ut, inga problem.

    • annettenyholm skriver:

      Ja nu är det en lång historia varför jordgolvet togs bort trots att det var torrt och varför betong. Jag är inte själv någon expert på området så jag ger mej inte in i någon debatt kring det här men jag kan garantera att flera väldigt erfarna byggare som jobbat tiotals år med just gamla hus har varit insatta och kommit fram till den här lösningen i just det här fallet. I övrigt använder vi naturligtvis äkta naturmaterial så långt som möjligt. Det finns ju väldigt olika åsikter kring det här med jordgolv och som sagt, jag avstår från att ta diskussionen längre då jag inte är tillräckligt insatt. Därför överlåter jag renoveringen åt yrkesmänniskor. Min blogg är inte avsedd att vara en renoveringens ABC utan bara en berättelse om hur torpet jag köpt småningom förvandlas till mitt hem. Jag skippar därför många detaljer kring byggandet och visar bara i stora drag hur projektet framskrider. Men jag är som sagt av samma åsikt att äkta material skall det vara så långt som möjligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *