Hur ett torp får ett nytt liv

Byråkrati

Ritningar och bygglov

3 Dec , 2016, 18.00 annettenyholm

 

Cirkus i byråkratidjungeln

Nu är det ju inte så där bara att sätta igång och renovera. I det här fallet krävdes bygglov då badrummet skall förstoras, en ny wc byggas i övre våningen, trappan flyttas och ett fönster bytas mot en dörr. Det fanns inga ordentliga ritningar på detta 1800-tals torp, så det gällde att börja där. Efter att ritningarna var klara krävdes det tre turer till byggnadstillsynskontoret (och några gråa hår) innan ansökan om bygglov äntligen kunde lämnas in. Ansökan är fortfarande under behandlig.

 

Tidigare ritning för nedre våningen

förr nere

I nedre våningen fanns stugkök, veranda, en liten toalett med dusch och ett rum varifrån trappan till övre våningen gått.

 

Ny ritning för nedre våningen

ritningar efter

Enligt den nya ritningen har verandan delats till matplats och tambur. En öppning har tagits upp mellan verandan och stugköket. Köket blir på samma vägg som nu. På den väggen finns också kakelugnen. Därtill kommer en köksö. Resten av stugköket blir vardagsrum. Från vardagsrummet öppnas en pardörr mot den nya terrassen. En spiraltrappa i gjutgjärn (1800-tals modell) går från köket till övre våningen. Då jag bestämde mej för denna spiraltrappa visste jag inte att det funnits en liknande spiraltrappa i huset tidigare. Rummet bakom badrummet blir sovrum och den gamla trappan tas bort.

 

Tidigare ritning för övre våningen

I nerde våningen fanns ett stugkök, en veranda, en liten toalett med dusch och ett rum från vilket trappan till övre våningen gick.

Övre våningen var ett enda stort utrymme (ca 40 kvadratmeter golvyta). Takhöjden var låg. I ena ändan finns ett fönster som vetter mot stallet och i andra ändan ett fönster och en dörr mot balkongen och havet.

 

Ny ritning för övre våningen

ritningar uppe

En ny toalett har planerats in och trappan har bytt plats. Hur mycket rumshöjden blir är ännu oklart då golvet kommer att sänkas. Med god tur blir det full rumshöjd i sovrummet. Den andra delen av utrymmet kommer att bli förvaringsutrymme där också gäster kan övernatta vid behov.

Fasaden

Fasaden förändras inte mer än att ett fönster byts mot en pardörr så att man kan kliva direkt ut på terrasen som byggs.

 

utifrån 1

 

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *