Hur ett torp får ett nytt liv

Torparliv

Högsommar på torpet

9 Jul , 2017, 17.25 annettenyholm

 

Om man fick tiden att stå still

Äntligen kom sommaren och värmen! Dörrarna står öppna mot terrass och balkong och skillnaden mellan inne och ute suddas ut. Nu intas måltiderna utomhus. Det är spännande att se vad som växer på tomten och det finns drömmar och planer på att återställa ännu mer av tomten till sin forna prakt. Jag önskar jag hade fler bilder på hur det såg ut ”förr i världen”. I tiderna då Louis Sparre och Eva Mannerheim-Sparre bodde här och besöktes av bl a Edelfelt och Vallgren lär här t o m ha funnits en sandstrand och man anlände med båt från Haiko.

 

Jag var till en början osäker över hur terrassen skulle passa ihop med det gamla torpet men ångrar inte en sekund att den blev byggd! Den är verkligen väl använd.

Det är litet djungelstämning över det här gårdspartiet. Då vi började röja fick jag plötsigt en aha -upplevelse. Jag har sett något liknande i andra herrgårdars trädgårdar. Litet i taget kommer den gamla trädgården fram under slyn.

Buskar slår ut i blom anefter. Den här schersminen finns vid grinden vid infarten.

Åt det här hållet ser man farleden där småbåtar kör och någon lägger ut nät eller paddlar kajak. Åt andra hållet ser man skymten av den större farleden och kan spana in Runeberg och andra större turistbåtar och segelbåtars segel.

En sommar går så snabbt

Ja som sagt så önskar man att tiden kunde stå still. Jag försöker njuta av varje stund oberoende av väder. Bastun är vår ”sommarstuga” i år och här spederas många timmar i veckan. På bilden supergott kumminknäckebröd från en lokal producent. Knäckebrödet och en del andra lokala delikatesser säljs i den förvånansvärt välutrustade, pyttelilla livsmedelskiosken som ligger på gångavstånd.

När kvällarna mörknar blir det dags att tända ljus. Lyktan kommer från Sasu´s Playhouse. För tillfäller skiner dock solen och temperaturen ligger en bra bit över 20 så nu ska vi njuta av sommaren så länge den varar!

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *