Hur ett torp får ett nytt liv

Torparliv

Snart är den blommande sommaren slut

9 Aug , 2017, 09.09 annettenyholm

 

Gröna rum

Första sommaren på torpet lider mot sitt slut och det känns ganska vemodigt. Det har varit en härlig sommar! Visst har det regnat en del men solen har lyst emellanåt och själv behöver jag inte stekhetta för att trivas. Det har varit så skönt att bara öppna dörrarna mot grönskan och havet utan att behöva ta sej någonstans. Ett par turer till vänners stugor i skärgården har det blivit, några dagar cityliv i Helsingfors, en tur till Tallinn, en tur till Savolax och en resa till Danmark, resten av sommaren har spenderats här. Trädgårdsjobbet har bestått av gräsklippning och röjning av ogräs. Några blommor i krukor har fått räcka som planteringar i år.

Doften av nyklippt gräs

De vackra gröna rummen i trädgården byter ständigt skepnad. Den lummiga grönskan skänker svalka. Snart färgas löven i höstens färger och då de senare faller av väntar ett av de största projekten i den här trädgården. Krattandet är inget litet jobb här men man får försöka njuta av den sysslan också.

Trädgården fortsätter att bjuda på glada överraskningar. Hallon hör till mina favoriter och till min förtjusning finns här hallonbuskar också. De kräver lite röjning som det mesta här, men en liten skörd blir det redan i år.

Vedprojektet känns emellanåt ganska ändlöst. Fälla träd, föra bort kvistar och löv, klyva ved, torka ved och slutligen kärra in ved och rada den i prydliga staplar. Mina staplar lutar som tornet i Pisa men man lär sej säkert. Det gamla utedasset fungerar som ett vedlider.

Drömmar

Som jag tidigare skrivit så älskar jag det här stället. Torpet är litet men trivsamt och platsen känns så rätt. Jag njuter av den unika trädgården och allt det gamla och bevarade, orörda som finns i den. Jag njuter av havet och av att kunna promenera eller cykla till åstranden och gamla stan. Avskilt och ändå nära till allting.

Många sköna, långa bastubad har det blivit. Nu drömmer jag om en badtunna! Kanske den drömmen förverkligas nästa sommar, vem vet. Inomhus finns det litet smått och gott att finslipa gällande inredningen och nya idéer föds ständigt. Trädgården är ett evighetsprojekt som man får försöka förhålla sej till med humor och ro. Nu gäller det att ta ut allting av de sista solstrålarna och grönskan för denna sommar. Njut av augusti go vänner!

 

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *