Hur ett torp får ett nytt liv

Historik

Historik

15 Nov , 2016, 19.13 annettenyholm

 

Torpet

”Pehtorin tupa” fritt översatt till ”Inspektorns stuga” är ett litet rött torp beläget på samma parkliknande tomt som Villa Wilhelmsberg i Tarkis i Borgå. Villa Wilhelmsberg ligger på höga strandklippor nära landsvägen till Pellinge och torde ha byggts på 1870-talet.

Kring sekelskiftet bodde konstnärerna Louis Sparre och Eva Mannerheim-Sparre i villan. Segerstråles från Stensböle, samt Edelfeldts och von Etters från Haiko hörde till vänskapskretsen och deltog i det glada villalivet på området. På tomten på drygt två hektar fanns en bakstuga (mitt torp), en vedbod och en iskällare samt en trädgård med bärbuskar och körsbärsträd.  Timmerbyggnaden ”Pehtorin tupa”, tycks ligga på samma ställe som en byggnad på kartorna från åren 1833. På tomten finns också ett gammalt stall som är ombyggt till garage samt en vedeldad utebastu som byggts på den gamla bastubyggnadens stenfot vid stranden.

I trädgården har bevarats sällsynta drag från 1800-talets trädgårdskultur. Från huset och tomten ser man havet. Min dröm har varit att hitta ett litet vackert hus nära havet och centrum. Nu har den drömmen blivit sann. Hus och sommarstuga i ett, 2,7 km från centrum.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *